2009-06-27 15:55:21• hírek • MTI

Másodfokú készültség a Dunán

Másodfokú árvízvédelmi készültség van a Duna egész szlovákiai szakaszán - közölte szombaton reggel a közszolgálati pozsonyi rádió a szlovák hidrometeorológiai intézetre hivatkozva.

A vízszint az késő esti, éjjeli órákban gyakorlatilag mindenütt tetőzött, s pillanatnyilag már apad. Nagyobb gondok sehol sincsenek. A korábban elöntött dévényi és ligetfalusi Duna rakpart már nincs víz alatt. A Vízgazdálkodási Vállalat szerint viszont a dunai hajóforgalom Pozsony és Párkány között, tehát a szlovákiai szakaszon még mindig szünetel. Ezt csak azután újítják fel, hogy a vízszint az egész Dunán 750 centiméter alá süllyed.
Csehországban megnyugodni látszik a helyzet, megkezdődtek a helyreállítási munkák és folyik a kárfelmérés. Már az első nem hivatalos becslések is azt mutatják, hogy hatalmas károk keletkeztek. Míg a pénteki becslések egymilliárd koronás veszteségről szóltak, a legújabbak szerint a kár értéke legalább 2,5-3 milliárd korona. A cseh biztosítók becslései szerint a lakosság vagyonában keletkezett kár mintegy félmilliárd koronára tehető. Az úthálózatban keletkezett károk 800 millió, míg a Cseh Vasutak kára 400 millió koronát tesz ki. A városok és falvak vagyonát ért károk egyelőre nem ismeretesek.
Az utolsó hivatalos adat szerint a szerda éjjeli árvíz összesen 12 emberéletet követelt. Közülük heten megfulladtak, míg öten azért haltak meg, mert a zavaros helyzet miatt nem részesülhettek időben orvosi ellátásban.
Az áradás leginkább az észak-morvaországi Novy Jicín város szélesebb környékét sujtotta.  A régióba több mint 500 katona érkezett pénteken, akik segítenek a helyreállítási munkákban. A kormány összesen ezer katonát ígért a régiónak.
Szlovákiában és Csehországban továbbra is sok helyen esik az eső, de a meteorológiai előrejelzések szerint jelenleg nem kell újabb árvizekre számítani.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: